• Na ABN AMRO en ING is een derde bank onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie.
  • Opnieuw gaat het om gebrekkige controles bij het voorkomen wat witwassen.
  • ABN AMRO en ING kregen uiteindelijk hoge boetes opgelegd.

Na ABN AMRO en ING is een derde bank onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen.

Dit heeft een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) laten weten na berichtgeving van De Telegraaf. Om welke bank het precies gaat, wordt evenwel niet naar buiten gebracht. Het OM zelf wil er niks over zeggen.

De zegsman van DNB verwijst naar een recente brief aan de Tweede Kamer van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Daarin staat dat DNB naast de recente ABN AMRO-zaak nog een andere “situatie” heeft ingebracht in overleg met het OM en opsporingsdienst FIOD.

Beide zaken zouden vervolgens zijn opgepakt door het OM in de vorm van een strafrechtelijk onderzoek. Maar wat nu de status is van dat onderzoek naar een derde bank kan de woordvoerder vanwege de vertrouwelijkheid van de informatie niet aangeven.

Hoge boetes voor ABN AMRO en ING voor gebrekkige controle op witwassen

ABN AMRO werd ervan verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Eerder dit jaar schikte het concern de witwasperikelen voor 480 miljoen euro met het OM. Justitie doet alleen nog onderzoek naar individuele bestuurders die in het verleden de bank leidden, onder wie oud-topman Gerrit Zalm. Een paar jaar terug speelde al een vergelijkbare zaak bij ING. Die bank trof in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro.

Welke derde bank nu ook in het vizier is, is niet duidelijk. Een woordvoerster van het Functioneel Parket, dat zich binnen het OM bezighield met de eerdere witwaszaken, laat weten geen uitspraken te kunnen doen "in het kader van mogelijke onderzoeken".

Rabobank, de derde Nederlandse grootbank, moest eerder al eens een dwangsom van 500.000 euro betalen vanwege gebrekkige witwascontroles. Eind 2019 kwam aan het licht dat het concern op last van DNB tienduizenden klanten opnieuw moest doorlichten op mogelijke witwasrisico's.

De toezichthouder controleerde later of Rabobank voldoende orde op zaken had gesteld. Maar dat bleek niet het geval. Op de vraag of de bank nu nog stappen verwacht van bijvoorbeeld het OM, laat een woordvoerster weten dat Rabobank "geen zicht heeft op concrete vervolgacties."

LEES OOK: Hoekstra: 'Sparen tot een ton moet kunnen zonder negatieve rente’ – Tweede Kamer wil verbod tegen verlaging ondergrens